Veiligheid

 

Wat is er aan de hand?

De afgelopen vier jaar is de veiligheid in Amsterdamse wijken afgenomen en is het geweld toegenomen. Dit heeft vooral te maken met drugseconomie en criminaliteit. Zoals overal zien we hierbij grote ongelijkheid: binnen de ring het voordeel van makkelijk verkrijgbare drugs, buiten de ring de schaduwzijde van geweld, ondermijning en bendevorming.

De moord op Peter R. De Vries zorgde voor verdriet en woede maar dat heeft niets veranderd aan de problematiek. Amsterdam kan niet alleen een wereldwijd drugsprobleem aanpakken. Het zal altijd een doorvoerstad zijn voor alle denkbare goederen, legaal en illegaal. Maar elke oplossing begint met het onder ogen zien van het probleem: twintig jaar gedoogbeleid heeft geleid tot een steeds groter wordende ondergrondse drugseconomie. Dit is de motor van het geweld.

Er zijn geen makkelijke oplossingen. Ook op het gebied van veiligheid pleit ST3M voor een langetermijnbeleid. Dat zal een combinatie zijn van educatie, politie-inzet, jeugdbeleid, buurtbeheergroepen, buurtpreventie en cameratoezicht.

Wat stellen wij voor?

  • Het huidige gemeentelijke drugsbeleid is niet langer houdbaar. Amsterdam zal moeten kiezen: óf echte legalisering, óf handhaven van drugswetten.

  • Meer geld voor veiligheid in wijken met geweldsproblematiek, vooral rond scholen en sportvelden.

  • De normalisering van wapenbezit moet bestreden worden, vooral op scholen. In de omgeving van scholen, geen coffeeshops of prostitutie.

  • Meer aandacht voor veiligheidsvraagstukken bij nieuwbouwprojecten en sociale controle op straat door woningen op of net boven ‘straatniveau’ (in plaats van bergingen en technische ruimten)

  • Breng bij nieuwe horecaprojecten, zoals de vestingen van nachtclubs of nachtsociëteiten in kaart of deze kunnen dienen als nieuw afzetkanaal voor drugs. Als dit het geval is dan afzien van het facilitering

  • Bewoners moeten geholpen worden om hun eigen woonomgeving veilig en leefbaar te houden; verminder de anonimiteit, zorg dat buren elkaar kennen door ondersteuning van lokale netwerken

 

Documenten

Artikelen

💬 Mail ons!
Een goed idee of suggestie voor verbetering? Stuur deze op naar info@st3m.nl  !