Bouwen: speculatie, renovatie en nieuwbouw

 

Wat is er aan de hand?

In buurten als Zuid, Oud-West en Watergraafsmeer heerst een overmatige ‘bouwwoede’: kleine beleggers voeren langdurige verbouwingen uit aan nieuw verworven oude panden. Hierbij worden aanbouwen, opbouwen en kelders gerealiseerd, en bestaande gezinswoningen opgeknipt in onzelfstandige kleine woningen. Dit gebeurt vaak zonder enig overleg met buren en ten koste van de leefomgeving waardoor de sociale cohesie wordt aangetast.

In andere buurten worden juist veel sociale woningprojecten gesloopt. Sloop mag nooit een uitgangspunt zijn en is met de huidige renovatie technieken uit de tijd, niet duurzaam, verspillen en energie en produceren afval. ST3M wil grootschalige duurzame renovatie.

Nieuwbouw-locaties zijn dé kans om het wonen te verduurzamen. Wij willen dat deze woningen meer energie gaan opleveren dan ze kosten, door innovatieve technieken en duurzame materialen en standaard een groene geveltuin. Daar horen ook inpandige fietsplaatsen en ondergrondse garages bij.

Wat stellen wij voor?

  • Aan bouwplannen waarvoor moet worden afgeweken van het bestemmingsplan werkt de gemeente niet mee zonder dat inzicht bestaat in de reactie van de naaste buren(voorkant, zijkant en achterkant) op dat bouwplan.

  • Wij willen stoppen met slopen en in plaats daarvan duurzaam verbouwen.

  • Ieder bestemmingsplan wordt voorzien van een sloopvergunningstelsel waarmee onnodige sloop van behoudenswaardige panden (zoals in het verleden in de Van Eeghenstraat) wordt voorkomen. Dit sloopvergunningstelsel geldt sowieso voor alle panden met de architectuurorde 1 t/m 3 en basisorde.

  • Wij willen bewoners echte inspraak geven bij renovatie en nieuwbouw projecten.

  • Wij willen met innovatieve technieken nieuwbouwwijken meer energie laten produceren en minder CO2 uitstoot laten realiseren.

 

Documenten

Artikelen

💬 Mail ons!
Een goed idee of suggestie voor verbetering? Stuur deze op naar info@st3m.nl  !