Bas van Vliet (Méérbelangen) nummer twee op de lijst van ST3M

Onbekend

20-12-2021 - Stadsdeelpoliticus Bas van Vliet uit de Watergraafsmeer is de nummer twee op de lijst van ST3M. Van Vliet wil dat Amsterdammers beter vertegenwoordigd worden in de gemeenteraad en kijkt uit naar de samenwerking met lijsttrekker Fenna Swart.

Volgens Van Vliet moet er dringend iets veranderen in de gemeentepolitiek: “Kijk maar hoe het gaat in Amsterdam. De bewoners zijn boos en maken zich zorgen: ze kunnen niet aan een woning komen, het erfpachtsysteem is onbegrijpelijk, de gemeente laat de markt op zijn beloop, en de keuzes in de energietransitie zijn niet uit te legggen ... Het huidig stadsbestuur heeft bovendien in de afgelopen vier jaar een slechte reputatie opgebouwd, door bewoners te negeren en zich niets aan te trekken van tegenspraak of participatieprocessen.”

Van Vliet vindt dat de belangen van de bewoners van Amsterdam niet in goede handen zijn bij de landelijke partijen: “Wij hebben in de gemeenteraad te maken met politici die even langskomen, een paar jaar hun ambities najagen en dan weer door naar elders; de Tweede Kamer of ergens burgemeester worden. Maar daar bouwen we de stad niet voor.”

Reden voor Van Vliet om samen met mede-leden van Méérbelangen een partij op te richten voor heel Amsterdam: “Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: moet er nog een partij bij? Maar willen we de huidige bestuurscultuur doorbreken, dan we hebben echt nieuwe gezichten nodig, die opkomen voor de bewonersbelangen. Méérbelangen is al dertig jaar de lokale partij actief van Oost, en wij delen dezelfde waarden met ST3M. Wij staan dicht bij de bewoners, en agenderen zaken die eigenlijk de gemeente had moeten agenderen.”

Volgens Van Vliet is goed bestuur gewoon een kwestie van uitvoeren en opvolgen: "Het klinkt misschien saai, maar er is zoveel te verbeteren met een goede uitvoering. De huidige gemeenteraad neemt allemaal maatregelen op papier,maar let totaal niet op of dat uitgevoerd wordt. Neem bijvoorbeeld de misstanden met vastgoedspeculatie, die we zien in de hele stad, dat panden worden opgekocht en verkamerd. Er zijn heus wel goede richtlijnen voor, maar ambtenaren willen het niet uitvoeren, en politici controleren het niet.”

Van Vliet kijkt uit naar de samenwerking met Fenna Swart, de lijsttrekker van ST3M: "Daar verwacht ik veel van. Ik ken Fenna nog uit de stadsdeelcommissie Oost waar we samen in zaten: ik voor Méérbelangen, en zij voor GroenLinks. Bij die partij was ze snel weg, maar wij hebben in die tijd op een aantal onderwerpen goed samengewerkt. Ze heeft haar sporen daarna verdiend, door het biomassa-probleem nationaal en internationaal op de kaart te zetten.”

“Wij bewijzen met Méérbelangen al ruim dertig jaar dat we er niet zitten voor onszelf maar voor de inwoners van Oost. En dat gaan we nu met ST3M doen voor álle Amsterdammers.”

Bekijk pagina/document

Documenten

tinyurl: link

Voorstellen

Achtergrond

Gerelateerd nieuws