Nederland gaat wonen zonder gas. De uitdaging is om 7,7 miljoen huizen te voorzien van een duurzaam verwarmingssysteem. Bijvoorbeeld met gebruik van een warmtepomp, zonneboiler, goede isolatie of zonnepanelen. Milieudefensie presenteert een routekaart om de overstap van gas voorspoedig en eerlijk te laten voorlopen. Lees hier het rapport.

 

De gemeente Amsterdam heeft in 2016 dit strategie document over de transitie naar een aardgasvrije stad uitgebracht: 'Naar een stad zonder aardgas-Strategie voor de verduurzaming van de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving'

lees verder

Een kringloopeconomie of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.

De energie voor een zuivere kringloopeconomie dient afkomstig te zijn van hernieuwbare bronnen, met name zon en wind. Dit in navolging van het natuurlijke systeem. Het tegenovergestelde van de kringloopeconomie is de lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.

De VPRO heeft twee Tegenlicht uitzendingen gewijdt aan dit onderwerp onder de term  'afval is voedsel'. Deze illustreren de economische potentie van de circulaire economie die voor haar ontwikkeling immers minder wordt gehinderd door toenemende schaarste aan grondstoffen die veelal worden geïmporteerd.

Het onstaan van circulaire economie wordt ook bevorderd door het verschuiven van belastingen van arbeid naar grondstoffen en fossiele energie. 

De markt doet het werk, als de spelregels juist zijn.  

lees verder

Het  Amsterdamse Havenbedrijf is een groot, maar steeds kwetsbaarder 'fossiel' bezit (de gemeente Amsterdam is 100% aandeelhouder). Van alle scheepvaartverkeer dat de haven passeert bestaat zo’n 75 procent (!) van de overslag uit steenkool of petroleumproducten. 

Zie ook het rapport van Amsterdam Fossielvrij over de grote fossiele  energiesector in de Amsterdamse haven: 'Schone schijn, vieze handen'?

lees verder

Wist je dat een forse krimp prima haalbaar is zonder dat dit de Nederlandse reiziger en economie ernstig schaadt? Het overgrote deel van het vliegverkeer betreft overstappers die niet bijdragen aan het welzijn van Nederland en vliegtoerisme.

lees verder

Hoe erg is de luchtvervuiling in Nederland eigenlijk?
Je verwacht het misschien niet, maar de Nederlandse lucht is behoorlijk ongezond. In de lucht die we inademen zitten giftige stoffen, zoals fijnstof. Elk jaar overlijden hierdoor duizenden mensen. Tienduizenden mensen zijn langdurig ziek. Ze zijn bijvoorbeeld kortademig of hebben hartproblemen.

Een van de grootste oorzaken? Ons verkeer. Verkeer op de weg zorgt in Nederland bovendien voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. CO2 veroorzaakt klimaatverandering. En die vieze auto’s, brommers en vrachtwagens nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in.  Lees meer over dit onderwerp op de website van Milieudefensie. 
 

lees verder

Energieleveranciers mogen woningen niet meer aansluiten op aardgas sinds 1 juli 2018. Doeikasgassen uitstoten (afvalverbranders en biomassa installaties).  De warmtebehoefte is vooral hoog in de koude maanden. Dan wordt 80% van het gas verstookt.

lees verder

Windenergie is een van de belangrijkste peilers van de verduurzaming van de energievoorziening. Door het instellen van een serieuze CO2 belasting van tenminste € 100,- per ton kan windenergie zonder beperkingen en subsidie groeien. Deze groei vindt primair plaats op zee waar turbines geplaatst worden die zo groot zijn dat zij over land niet meer te transporteren zijn.

lees verder

Zonnestroom biedt enorme potentie terwijl de prijs steeds verder daalt. Verder zijn er meerdere mogelijkheden zijn om buffers te vormen.

lees verder
Hieronder staan de onderwerpen die bij dit dossier horen. Bij een onderwerp staan gerelateerde nieuwsberichten. Als u die leest kunt u via de 'breadcrum' bovenaan weer teruggaan naar het onderwerp.

ST3M - Vóór een schone openbare ruimte. Tégen verspilling van gemeenschapsgeld.

lees verder

Na het sluiten van de kolencentrale is de vuilverbrander van Amsterdam de grootste bron van broeikasgassen.

Hier valt grote winst te boeken door afvalpreventie en hergebruik. De gemeente doet op dit moment nauwelijks iets aan afvalpreventie. Dit kan door het opstellen van preventieprogramma's en het opleggen van verplichtingen aan winkels en retailketens,

lees verder

Vóór schone lucht. Tégen energie-armoede.

lees verder

„Amsterdam wil grote delen van de hoofdstad verwarmen met een hoge-temperatuur warmtenet. Deze wordt gevoed door de verbranding van afval en biomassa. Hoe meer woningen worden aangesloten op dit stadswarmtenetwerk, hoe langer we afhankelijk blijven van industrieën die allesbehalve duurzaam zijn.

lees verder

December 29, 2021 - Dutch activist Fenna Swart, one of the leading voices against woody biomass in Europe, is turning her grassroots network into a political organization in the Netherlands.

lees verder

ST3M - Vóór een eerlijke energietransitie. Tégen biomassacentrales, datacenters en windturbines bij huizen.

lees verder

25-2-2022 - Lijsttrekker Fenna Swart van ST3M is woedend over het beleid van wethouder Van Doorninck (GroenLinks). Die is verantwoordelijk voor een lange reeks schandalen rond de Amsterdamse biomassacentrales.

lees verder

Lijsttrekker Fenna Swart sprak vandaag bij de actie van de energiecrisiscolitie, voor de deur van het Ymere-kantoor in Amsterdam-Noord.

lees verder

ST3M - Vóór ingrijpen als markten niet functioneren. Tégen onnodige regels voor het mkb.

lees verder

ST3M - Vóór inspraak van Amsterdammers. Tégen wethouders die niet luisteren.

lees verder

ST3M - Vóór Amsterdamse parken en natuur. Tégen het kappen van bomen.

lees verder

Activist Renate Nollen uit Zuidoost is kandidaat voor de lokale partij ST3M op 16 maart.

lees verder

22-1-2022 - Het Parool en De Telegraaf schreven afgelopen weken over ons. En onze lijsttrekker Fenna Swart was te gast bij AT5 en bij De Nieuwe Wereld.

lees verder

31-1-2022 - ST3M presenteert vandaag het gemeentelijke verkiezingsprogramma De stem van de stad. Daarin schetst de partij hun visie voor een bestuur met meer invloed van inwoners.

lees verder

23-2-2022 - Corina Stins uit Gein (Stadsdeel Zuidoost) is kandidaat voor ST3M bij de gemeenteraads-verkiezingen op 16 maart.

lees verder

31-1-2022 -  ST3M presenteert vandaag de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Achter lijsttrekker Fenna Swart komen kandidaten met politieke ervaring én nieuwe gezichten uit Windalarm.

lees verder

20-12-2021 - Stadsdeelpoliticus Bas van Vliet uit de Watergraafsmeer is de nummer twee op de lijst van ST3M. Van Vliet wil dat Amsterdammers beter vertegenwoordigd worden in de gemeenteraad en kijkt uit naar de samenwerking met lijsttrekker Fenna Swart.

lees verder

23-2-2022 ST3M voert in Oost een gezamenlijke lijst met stadsdeelpartij Méérbelangen.

lees verder

ST3M: de lokale partij voor Amsterdammers.

lees verder

13-1-2022 - De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begint vroeg bij ST3M. Volgens lijsttrekker Fenna Swart moeten we flink aan de bak om de kritische boodschap over het huidige gemeentebeleid hoorbaar te maken.

lees verder

22-2-2021 Vind je het ook tijd om de Stopera op te schudden? Dat Amsterdam een beter stadsbestuur verdient? Wil je oprechte politiek waarin de stem van de stad wordt gehoord? Zonder lobby en verborgen agenda’s? Dan zijn we op zoek naar jou!

lees verder

Energieleveranciers mogen woningen niet meer aansluiten op aardgas sinds 1 juli 2018. Amsterdam sluit nieuwbouwgebieden al veel langer niet meer op aardgas aan. In 2020 maken 102.000 Amsterdamse woningen gebruik van stadswarmte, is de verwachting. Dit gebeurt via warmtenetten die warm water vervoeren naar woningen, kantoren en andere gebouwen. Het water gaat via een stelsel van pijpen en leidingen naar de gebruikers.

lees verder

De potentie van zonnestroom is in Amsterdam ongeveer het tienvoudige van de 17 turbines die men wil bijplaatsen. Dus met iets (10%) meer ambitie op zongebied zijn de turbines al minder nodig.

lees verder

ST3M - Vóór betaalbare woningen.

Tégen sloop & speculatie.

lees verder